Etusivu » Palvelut » Diabeteksen hoito

Diabeteksen hoito

Mitä Diabetes tarkoittaa?

Diabetes on energia-aineenvaihdunnan häiriö, joka ilmenee kohonneena plasman glukoosipitoisuutena – toisin sanoen korkeana verensokerina. Diabetes johtuu joko insuliinin puutteesta tai insuliinintuotannon heikentyneestä toiminnasta tai molemmista.

KymiTerveyden diabetikon hoitopolku on tarkoitettu kaikille diabtetesta sairastaville tai sen oireista kärsiville ihmisille. Diabeetikon hoitotiimiin kuuluu diabeteshoitaja, jalkaterapeutti sekä lääkäri. Tarvittaessa ohjaamme asiakkaitamme myös muille ammattilaisille. Varaamalla ajan diabeteshoitajalle pääset alkuun sairautesi diagnosointiin sekä sairauden hoitoon liittyvissä asioissa. Voit varata ajan diabeteshoitajallemme numerosta 020 730 6210.

Diabeteshoitopolun ammattilaisemme:

  • Diabeteshoitaja, terveydenhoitaja Heli Hauhia
  • Jalkaterapeutti AMK (opisk) Johanna Lilja
  • Yleislääkäri Virve Huttunen

Diabeteksen tyypit

Diabetes jaetaan nuoruus- sekä aikuisiän diabetekseen. Ne eroavat toisistaan mm. syntymekanismiltaan ja oirekuvaltaan.

Tyypin 1 diabetes on sisäsyntyinen tulehdussairaus, joka tuhoaa haiman insuliinia tuottavat beetasolut. Hoitamattomana sairaus johtaa yleensä happomyrkytyksen kautta kuolemaan. Ykköstyypin diabetes on taudinkuvaltaan yleensä rajumpi kuin tyypin 2 diabetes.

Tyypin 2 diabetes on monimuotoinen sairaustyyppi, joka alkaa useimmiten aikuisiän saavuttamisen jälkeen ja puhkeamisessa sukurasituksella sekä elintavoilla on suuri merkitys. Riskitekijöitä tyypin 2 diabetekselle ovatkin mm. runsasrasvainen ja vähäkuituinen ruokavalio, tupakointi, runsas alkoholin käyttö, ikääntyminen ja stressi.

Ykköstyypin diabetes

Syy

Elintoiminnoille välttämätöntä insuliinia ei erity, sillä insuliinia tuottavat haiman saarekesolut ovat tuhoutuneet.

Oireet
Tavallisia oireita ovat lisääntynyt virtsaneritys, jano, laihtuminen ja väsymys. Ne kehittyvät yleensä nopeasti, päivien tai viikkojen kuluessa. Oireet ovat yleensä voimakkaita. Jos tyypin 1 diabetesta ei huomata ja aleta hoitaa ajoissa, seuraa happomyrkytys, joka on hengenvaarallinen tila. Sen oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, vatsakivut ja asetonin haju hengityksessä, uneliaisuus ja lopulta tajuttomuus.

Hoito
Jatkuva, elinikäinen insuliinihoito on elämän edellytys. Insuliini annostellaan pistoksina tai pumpulla. Verensokerin omaseuranta ja hiilihydraattien arvioiminen ruuasta on tärkeää, koska insuliiniannokset sovitetaan hiilihydraattimäärien mukaisiksi. Tavoitteena on pitää veren sokeripitoisuus sopivana. Liikunta ja terveellinen syöminen auttavat verisuonia voimaan hyvin ja ehkäisevät siten lisäsairauksia. Hoidon päämääränä on hyvä elämä.

Kakkostyypin diabetes

Syy
Haima tuottaa insuliinia, mutta se vaikuttaa heikosti tai insuliinia ei ole tarpeeseen nähden riittävästi. Insuliinintuotanto voi vuosien kuluessa ehtyä kokonaan.

Oireet

Usein oireeton, kehittyy hitaasti jopa vuosien kuluessa. Todetaan usein sattumalta tai valtimosairauden puhjettua. Oireita voivat olla esimerkiksi väsymys erityisesti aterioiden jälkeen, jalkasäryt, lihaskouristelut, näön heikkeneminen sekä uupumus, johon uni ei auta. Tyypin 2 diabeteksen oireet voivat olla salakavalia ja jäädä siksi huomaamatta pitkäksi aikaa.

Hoito
Painonhallinta liikunnan ja oikean ruokavalion avulla. Tarvittaessa myös lääkehoito. Kohonneen verenpaineen ja veren rasvahäiriöiden hoito sekä veren liiallisen hyytymisen esto ovat tärkeitä lisäsairauksien estämiseksi ja hoitamiseksi.

Sairastumisikä
Yleensä yli 40-vuotiaana. Lisääntyy nopeasti kaikkialla maailmassa ja yhä nuoremmissa ikäryhmissä.

Diabeteksen toteaminen

Diabeteksen toteamiseen tarvitaan veren (plasman) sokeripitoisuuden määritys. Diabetes todetaan, kun

  • henkilöllä on klassiset diabetekseen liittyvät oireet (jano, suuret virtsamäärät, selittämätön laihtuminen ja satunnainen verensokeri ylittää 11 mmol/l)
  • oireettomalla henkilöllä paastoveren sokeripitoisuus plasmassa on 7,0 mmol/l tai enemmän
  • tai verensokeriarvo on kahden tunnin sokerirasituskokeessa yli 11,0 mmol/l
  • tai HbA1c-arvo on vähintään 48 mmol/mol (6,5 %)

Tyypin 2 diabeetikoiden lähisukulaisten on hyvä tarkistuttaa verensokeriarvonsa aika ajoin, varsinkin jos omaa edellä mainittuja riskitekijöitä.

Kun asiakaspalvelu ja paikallisuus ratkaisevat

KymiTerveys Oy | Kymenlaaksonkatu 6, 45700 Kuusankoski